Best cities ranking and report (2012)

Uit Netwerk Wiki | Zicht op het netwerk
Ga naar: navigatie, zoeken

Best cities ranking and report (2012)[1]is een onderzoek van The Economist Intelligence Unit (EIU) naar interactieve manieren voor benchmarking van steden. Het doel van dit rapport was om enkele categorieën toe te kunnen voegen aan bestaande onderzoeken van de EIU die de groene aspecten van een stad weergeven en ook gebruikmaken van bronnen die waarde toevoegen aan reeds bestaande categorieën.


Waar gaat het over

Het onderzoek geeft veel nieuwe inzichten en biedt een aantal praktische oplossingen en innovatieve benaderingen voor benchmarklocaties. Filippo Lovato bedacht een interactieve benadering die mensen in staat stelt om hun eigen scores gewicht te geven en de mogelijkheid biedt om steden op een nieuwe manier te rangschikken. Hij voegde een extra categorie op basis van "ruimtelijke aanpassingen" toe. De categorie bevat zeven nieuwe indicatoren: Groene ruimte, Uitbreiding, Natuurlijke rijkdommen, Cultureel erfgoed, Connectiviteit, Isolatie en Vervuiling.


Proces achter de studie

The EIU heeft samengewerkt met databedrijf BuzzData om een competitie op te zetten met de mogelijkheid om data vanuit de Worldwide Cost of Living en leefbaarheidsonderzoeken te combineren en een nieuwe ranking te maken. Deelnemers moesten in een uitdagende competitie nieuwe manieren vinden om data te visualiseren en uit te drukken voor toekomstige overwegingen. Door het openstellen van de enquêtes was het mogelijk op zoek te gaan naar nieuwe data en innovatieve benaderingen om de huidige scoringssystemen van steden te kunnen verbeteren.

Deze aanpak leverde een aantal mogelijke bronnen op die kunnen worden toegevoegd aan nieuwe methoden van onderzoek. Dit is mogelijk gemaakt door gebruik te maken van nieuwe categorieën en door het versterken van de bestaande kwalitatieve scoresystemen met een kwantitatieve benadering. Verschillende indicatoren hebben de aangepaste index beïnvloed om het best cities ranking and report te bepalen. Opvallend was de introductie van de ‘isolatie’ indicator. Deze indicator speelde een belangrijke factor in het verplaatsen van Hong Kong naar de top van de ranglijst, boven steden als Amsterdam, Sydney en Berlijn.

Kernwoorden

innovatie, instrumenten, cultureel erfgoed, connectiviteit, groene ruimte