Hulp

Uit Netwerk Wiki | Zicht op het netwerk
Ga naar: navigatie, zoeken

Welkom op de hulppagina van Netwerk Wiki.

Op deze pagina vindt u hulp voor het bewerken van Netwerk Wiki, maar ook tips om het meeste uit Netwerk Wiki te halen.

Pagina's aanmaken en bewerken

Hieronder vindt u informatie om u te helpen met het maken en bewerken van pagina's in Netwerk Wiki.

Basisvaardigheden

Als u voor het eerst een pagina wil aanmaken of bewerken in Netwerk Wiki is het aan te bevelen de snelcursus van Wikipedia te volgen.

Al is deze cursus bedoeld voor Wikipedia, is het overgrote deel ook toe te passen op Netwerk Wiki.

Geavanceerde vaardigheden

De onderstaande stukken gaan dieper in op de mogelijkheden m.b.t. het opmaken van uw pagina:

Sjablonen

Sjablonen zijn een belangrijk onderdeel van uw pagina die de leesbaarheid en duidelijkheid bevorderen.

U kunt een sjabloon aanroepen door {{Sjabloonnaam}} (waarbij Sjabloonnaam vervangen is door de naam van het gebruikte sjabloon) in het bewerkvenster in te vullen.

Sommige sjablonen zijn kant en klaar, bij anderen moet nog informatie ingevuld worden. Dit laatste geldt vooral voor de infobox.

Infobox

De infobox is het meest gebruikte sjabloon, dit is het vertrouwde overzicht van een pagina die u gewend bent van Wikipedia.

De code van een infobox bestaat uit verschillende termen met een = daarachter. Achter de = schrijft u de gewenste tekst en deze zal dan automatisch opgemaakt worden tot een nette infobox.
Wilt u onderwerp niet gebruiken in uw infobox, dan vult u gewoon niks in achter de =. Dit onderwerp zal dan in zijn geheel niet in uw infobox te vinden zijn.

Er zijn verschillende soorten infoboxen, om aan verschillende paginasoorten te kunnen voldoen. Deze infoboxen kunt u vinden op de pagina Sjablonen.

Overleg

Aan de linkerzijde hoe een vraag gesteld moet worden, aan de rechterzijde hoe de vraag er uit ziet.

Elke pagina op Netwerk Wiki heeft zijn eigen overleg sectie.

Op de overleg sectie van een pagina kunt u als gebruiker vragen stellen of opmerkingen maken over een onderwerp welke dan weer door andere gebruikers beantwoord kunnen worden.

Als u nog nooit een vraag heeft gesteld of een pagina heeft bewerkt is het aan te bevelen de sectie Bewerken van de snelcursus van Wikipedia te volgen, dit duurt slechts een minuut.

Het stellen van een vraag is gemakkelijk: Waar u gewoonlijk op bewerken drukt kiest u nu voor 'Kopje Toevoegen'. Hier kiest u een onderwerp voor de vraag en typt u de vraag. U sluit de vraag af met '~~~~'. Hierdoor kan men zien wie de vraag heeft gesteld en wanneer.

Een vraag beantwoorden werkt hetzelfde als een pagina bewerken. U schrijft een tekst onder de vraag en ook hier sluit u af met '~~~~'. Haal geen tekst weg, voeg alleen uw tekst toe.