Slimme Steden (2008)

Uit Netwerk Wiki | Zicht op het netwerk
Ga naar: navigatie, zoeken

Het boek Slimme Steden van do Dijksterhuis (2008) gaat over wat zich afspeelt in verschillende steden op het gebied van techniek, creativiteit en innovatie. Er zijn veel Europese steden die ambitieuze projecten ontwikkelen en fors investeren om op deze gebieden aandacht te trekken. Ze zijn zelfs verwikkeld in een felle concurrentiestrijd.


Waar gaat het over?

Steden proberen bewoners, bedrijven en bezoekers naar hun stad te lokken, want mensen wonen en werken al lang niet meer alleen in de stad waar ze geboren zijn. Steden moeten het hebben van slimme citymarketing, waarmee ze hun imago proberen op te poetsen of te transformeren. Wereldberoemde stadsgeografen als Richard Florida, Jane Jacobs, Charles Landry en Simon Anholt specialiseerden zich in city branding en ontwikkelden theorieën over de stad als brandpunt van creativiteit, de stad als anker in het postindustriële tijdperk en de stad als product.


Proces achter de studie

In Slimme Steden gaan de auteurs met deze theorieën als basis op zoek naar de praktijk. Ze bezochten vijftig Europese steden en ontdekten onder andere een baanbrekend ICT-bolwerk, een groen paradijs, een modehoofdstad en een vastgoedwalhalla. Ook geven de auteurs naast hun verslagen talloze tips over urbane hotspots in Europa. Slimme Steden verscheen eerder als serie in de weekendbijlage ‘Persoonlijk’ van het Financieel Dagblad en stond onder redactie van Edo Dijksterhuis.


Kernwoorden

concurrentie, innovatie, city branding, innovatieve ICT, groene ruimte